Το Χαλλούμι αποτελεί το χαρακτηριστικό γαστρονομικό γνώρισμα της Κύπρου και παρασκευάζεται για αιώνες τώρα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο. Το προϊόν είναι εγγεγραμμένο ως εμπορικό σήμα και καμιά άλλη χώρα δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί την ονομασία αυτή.
Το Χαλλούμι παράγεται από αιγινό ή πρόβειο γάλα ή μείγμα αιγινού/πρόβειου γάλακτος, με ή χωρίς αγελαδινό. Τα ειδικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν το μοναδικό διπλωτό σχήμα ως και τα φύλλα φρέσκου δυόσμου που προστίθενται στην επιφάνεια του. Το Χαλλούμι περιέχει ποσοστό λίπους 43%, πρωτεΐνης 22%, υγρασίας 45% και άλατος 2%.
Το Χαλλούμι σερβίρεται τόσο φρέσκο όσο και τηγανητό, ψητό ή στη σχάρα και οι πολλαπλές αυτές δυνατότητες χρήσης του, το καθιστούν μοναδικό και πραγματική απόλαυση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.